Hybridbiler der holder hvad de lover – skulle det måske være en sensation, kan man spørge sig selv? Men det er det måske.

I hvert fald er der en vis offentlig interesse for hvad hybridbiler lover og om de så også holder det de lover. Det er i virkeligheden hele tre spørgsmål:

  1. Hvad er hybridbiler?
  2. Hvad lover hybridbiler?
  3. Holder hybridbiler hvad de lover?

Hvad er hybridbiler?

Alle ved hvad en bil er, så spørgsmålet er måske snarere hvad ordet hybrid betyder? Ifølge ordbogen betyder ordet hybrid en krydsning, som vi blandt andet kender fra biologien – en krydsning som afkom af forældre med forskellige genetiske egenskaber. En krydsning kaldes også en bastard eller fx ved hunde et gadekryds. Når det gælder biler er hybrider således biler, der er en krydsning mellem fx en benzinbil og en elbil – altså en bil, der både kan køre på el og benzin.

Men hvad lover de, de der hybridbiler?

Hybridbiler lover intet i sig selv – der er tale om industrielt fremstillede produkter. Men der er mennesker, der “lover” forskellige ting om disse biler – fx at de kan køre XXX kilometer på en “tankfuld”. Det er nok især denne rækkevidde på en optankning, der er den store begrænsning og dermed konkurrenceparameter ved elbiler og hybridbiler i dagens bilmarked.

Vi kender det fra benzin- og dieselbiler: Her “lover” bilproducenterne også at bilen kan køre XX kilometer per liter ifølge een eller anden EU-norm. Og vi ved godt, at det er eet eller andet teoretisk tal, måske målt på en bane i solskin og vindstille. Og vi er vant til at trække nogle procenter fra. Men alligevel kan vi bruge tallet som retningspil og som sammenligningsgrundlag mellem flere bilproducenter, da man må gå ud fra at tallet er opgjort på en sammenlignelig måde.

For elbiler og hybridbiler er sagen imidlertid anderledes. Markedet er umodent, og der er forskellige teknologier, som kæmper om at vinde udbredelse. Derfor oplever mange bilkøbere også, at der er stor forskel på de opgivne “løfter” om kilometer på en tankfuld – og de praktiske resultater. Således er medierne fulde af historier om bilister og tilmed bilanmeldere, som er løbet tør for strøm og anden brændstof på motorvejen selvom de ikke så nær havde kørt de lovede antal kilometer på en optankning.

Holder hybridbiler så det de lover?

Det er et svært spørgsmål at svare entydigt på – nogle påstår, at deres hybridbiler holder hvad de lover, andre lover bare.

Hvilke hybridbiler er der i Danmark?

Nu er jeg ikke ekspert i elbiler og hybridbiler, så jeg har set, at Dansk Elbil-support har udarbejdet denne liste over elbiler og Plug-in hybridbiler på det danske marked:

Om disse hybridbiler lover noget og om de holder det, vil jeg lade andre vurdere.

Opdatering 30.09.2014:

Hvorfor dette indlæg?

I februar 2014 indrykkede et bilfirma ovenstående annonce i Børsen. Det kunne jeg naturligvis ikke stå for, og skrev ovenstående SEO tekst for at se om det kunne lykkes at blive fundet på Google. Det lykkedes, og endda med en nr. 1 placering. Siden har bilfirmaet vist helt opgivet ævred, i hvert fald finder man ikke længere firmaets sider, når man søger. Prøv selv at google “Hybridbiler der holder hvad de lover”