Fremrykningen af skat på kapitalpension er et kæmpe generationsrøveri, som gambler med fremtidens velfærd.

Regeringen er i gavehumør. Udspillet til skattereform giver skattelettelser i bunden (højere beskæftigelsesfradrag) og i toppen (højere topskattegrænse). I alt 13 milliarder kroner. Pengene skal bl.a. komme fra en fremrykning af beskatningen på kapitalpensioner.

Ingen hekseri …

Et af kunstgrebene i finansieringen af regeringens udspil til ny skattereform er en fremrykning af skatten på kapitalpensioner.

Der ligger 400 mia. kr. i kapitalpensionsordninger, som regeringen nu vil fremrykke beskatningen af. Fremrykke, ikke forhøje beskatningen af. Som skatteministeriet skriver i et notat: ”Omlægningen fører ikke til højere beskatning af opsparing på kapitalpension”.

Det er sandt nok; om skatten betales nu eller senere, betyder ikke højere skat. Men. For der er indtil flere men’er.

  • For det første vil regeringen sænke grænsen for indskud på kapitalpension fra 46.000 kr. til 27.600 kr. Muligheden for at spare op i det lempeligere beskattede pensionsmiljø indskrænkes således. Og staten får et højere provenu, hvis en større del af danskernes opsparing sker som hårdere beskattede frie midler.
  • Hvad værre er, at de 45 milliarder kroner, regeringen over de næste 10 år forventer at få i statskassen ved fremrykningen – kommer til at mangle engang i fremtiden. Når man bruger planlagte fremtidige skatteindtægter nu, kan man jo altså ikke også bruge dem i fremtiden.

Farlig vej

Direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension, Per Bremer Rasmussen advarer i dag i DR P1 Morgen regeringen og siger det er en farlig vej at gå.

– Staten tager i realiteten penge, som man ville have fået om 10-15-20 år, hvor der er endnu mere brug for dem end i dag. Han siger endvidere, at der er tale om regnskabssminke og ikke reel finansiering. De penge, som kommer ind i dag, og som vi bruger i dag, dem kommer vi til at mangle om 15-20-25 år. Risikoen er, at der kommer til at mangle penge til at finansiere velfærden i fremtiden, mener han.

Den vurdering deler professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet, som helst ser, at regeringen slet ikke slår ind på den kurs.

– Der er en øget risiko for, at vi kommer til at bruge pengene for tidligt. Vi tager hul på noget, som har en ”indbygget risiko for, at den overordnede disciplin eller styring af de offentlige finanser kan komme i problemer”, siger den tidligere overvismand.

Per Bremer Rasmussen og Torben M. Andersen stiller i øvrigt spørgsmålstegn ved Skatteministeriets skøn på, at blot 14-15 milliarder eller 3,5% af kapitalpensionerne vil blive omlagt. Rent gætværk og skud i tågen lyder det.

Den konservative skatteordfører, Brian Mikkelsen omtalte engang politikere, der vil fremrykke pensionsbeskatningen som ”forældre, der lusker ind på børneværelset om natten, tømmer ungernes sparegris og stopper bukseknapper og ølkapsler ned i stedet”.

Gulerødder for 10 mia. kr.

Hvorfor skulle danskerne så opgive kapitalpensionen? Jo, regeringen lokker med en gulerod i form af lavere beskatning ved at omlægge kapitalpensionen til den nye type allerede nu. Hvor man normalt skal betale 40% afgift ved udbetaling af kapitalpensionen, kan man ifølge regeringens forslag nu i en periode slippe med at betale 37,3%. Guleroden består således i en skattebesparelse på 2,7% eller 2.700 kr. pr. 100.000 kr. indestående på en kapitalpension.

Hvor mange, der vil hoppe på den vogn er uvist, vi har ikke fortilfælde for den type omlægninger. Regeringen anslår at få et provenu på 5 mia. kr. ind ved omlægningen. Men hvis alle 400 milliarder kroner omlægges, står staten lige pludselig med ekstra 150 milliarder kroner i kassen via afgiften på 37,3%. Og en regning på gulerødder på hele 10,8 mia. kr.

Hvad skal man gøre?

Vi har sagt det mange gange før – spred og red din opsparing.

Spred den, ikke bare på forskellige aktivtyper (aktier, obligationer, ejendomme, solenergi, vindmøller) – men også på forskellige skattemiljøer (frie midler, pension, selskab, virksomhedsordning, K/S-projekter, A/S projekter). Når du spreder din opsparing, opnår du en lavere risiko og større fleksibilitet til at flytte rundt med formue-elementerne i takt med nye lovændringer.

Denne artikel er også publiceret her:

Euroinvestor

Anpartsbasen

Crescendo