Bang & Olufsen lukker og slukker. I hvert fald hjemme i min stue.

B&O skulle efter planen have offentliggjort delårsrapport på torsdag den 15/1, men det er udskudt til på tirsdag den 20/1. Analytikere ved godt, at udskydelser sjældent er gode tegn.

Direktøren siden 2012,  Tue Mantini, har tre gange nedjusteret og bestyrelsesformanden Ole Andersen har udtalt, at bestyrelsen overvejer både partnerskaber og frasalg.

Analytikere mener, at slutspillet om den 90-årige gamle dame er i fuld gang. Spørgsmålet er, om hun når at blive 100 år. Brandet måske, men næppe som den virksomhed vi ser i dag. Det er bedrøveligt.

Det er tid for en beofil til at gøre status – jeg har været i kælderen, hvor de seneste 30 års kataloger samler støv.

Mit B&O CV

Beosystem 8000

Kort efter min konfirmation i 1983 købte jeg gennem en B&O medarbejder det prægtige Beosystem 8000 (bestående af den enorme 150W forstærker i receiveren Beomaster 8000, tangential-pladespilleren Beogram 8000 (med MMC 20 CL pickup), kassettebåndoptageren Beocord 8000 (nej desværre ikke Beocord 9000). 2 styk M70 højttalere på trompetfødder. Inklusive møbel. Det var således lige før CD-afspilleren kom frem.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Beosystem 8000
Beosystem 8000

Philips CD 100

Intermezzo – Jeg købte kort tid efter verdens første serieproducerede CD-afspiller, Philips CD 100, som blev introduceret i 1981. I øvrigt også af en lokal B&O-medarbejder. Nyprisen var efter det oplyste 10.000 kroner, og jeg fik den til bare 1.500 kroner. Det var et kup! Der var desværre ikke meget at afspille på den, udover den demo-cd, der fulgte med. Man kunne godt købe CD’er, der var ikke så mange af dem, og de kostede 169,95 stykket. Min mor spurgte da også: “Vil du virkelig til at samle på CD’er?” Jeg har gennem tiden samlet et par hundrede CD’er – de ligger nu i kælderen og på mine iDimser.

Philips CD 100

 

Beovision 9002

Mit Beovision 9002 (udtales halvfems-nul-to) er fra 1983 og vi har fulgtes ad siden 1. juni 1996, hvor jeg erhvervede det formedelst 2.000 kroner hos Bang & Olufsen i Klostergade i Aarhus. I øvrigt et yndet sted at trykke næsen flad mod ruden i brugt-afdelingen. Nu er det slut.

Beovision_9002

Beovision MX 1500

Bare 15 tommer og nem at bære rundt i huset. Min lille baby!

Beovision_MX_1500

Beomaster 2400-2

Beomaster 2400-2 er en videreudvikling af den ikoniske Beomaster 1900 radio/forstærker. Jeg smed mit Sony ES-anlæg ud i 2005 og gik back to basics med denne fine lille radio (2400’eren havde fjernbetjening).

Beomaster1900

Beocenter 1

Min mors aflagte fra 2004 er nu kommet ind i min stue…

Beocenter_1

Beo 1

Denne potente fjernbetjening hører til Beocenter 1.

beo1

BeoForm 2i

BeoForm 2i er lige flyttet ind her i julen i en flot rød udgave, som af een eller anden grund blev solgt til halv pris i december (499 kroner). Er der mon en ny trådløs udgave på vej? Anyway – jeg har drømt om disse hovedtelefoner siden jeg så dem på MoMA i 1987.

Beoform2i

B&O oplukkeren

Fra 1937 og efter sigende den eneste vareprøve Bang & Olufsens medarbejdere kan give væk. “The only Bang & Olufsen product money can’t buy” står der på omslaget af kortet.

bottleopener

De Bang & Olufsen produkter, jeg aldrig fik

Beocord 9000
Blev sammenlignet med en Stradivarius og ville have passet perfekt ind i mit system 8000.

Beosystem 5000
Jeg kunne nok godt samle avis-penge sammen til det. Men jeg ville jo også gerne have en knallert, en ny cykel osv. Har til gengæld en god ven, der stadig har Beosystem 6500 i White Line, så det kikker jeg af og til på.

Beolab 5000
Panelhøjttalerne med indbyggede forstærkere og tvivlsom lyd. Vist nogle af de sidste, der blev produceret på fabrikken i min hjemby, Lemvig.

“Gratis Bang & Olufsen til hele hjemmet!”

Når noget lyder for godt til at være sandt, er det det som regel også. Her er  en undtagelse: Mine forældre købte i 1991 et komplet anlæg bestående af Beosystem 2500, Beovision LX 5500 samt link til Beovox CX 50. Det hele blev købt samlet for omkring 40.000 kroner under den kampagne, der med de engelske skatteydere som mellemled betød, at man 10 år senere kunne få alle pengene igen. Vi har fået pengene, og alle apparater kører dagligt den dag i dag. Fjernsynet er dog på vej ud, overhalet af teknologien.

Put your money where your mouth is!

Nu skal dette ikke forveksles med aktieanalyse. Jeg køber som altoverskyggende hovedregel kun tilfældige aktier og uden følelser. Og jeg sælger aldrig, med mindre jeg har skattemæssige eller politiske grunde til det. Her er en af undtagelserne. Jeg har i mange år af lokalpatriotiske årsager haft en beskeden aktiepost i Bang & Olufsen, men den har jeg altså også solgt. Til gengæld har jeg aktier i selskaber som Samsung og Microsoft – det er nærmest tilfældigheder – og i hvert fald ikke noget, hjertet er med i. Tak for en spændende rejse.

Bang & Olufsen – officiel hjemmeside

Bang & Olufsen på Struer Museum

BeoWorld – for beofile[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]