Efter skattestop og rygestop må regeringen snart dekretere aktiestop: Overdreven aktiehandel er nemlig yderst sundhedsskadelig for pensionsformuen.

Forestil Dem, at alle mennesker i hele verden stopper al unødig aktiehandel. At vi blot beholder vores nuværende aktier og løbende køber nye aktier – efterhånden som vi sparer op. Køb blot tilfældige aktier – almindelige investorer kan alligevel ikke finde de langsigtede vindere blandt verdens 36.000 børsnoterede aktier.

Hvis blot De sørger for en god spredning på regioner og brancher er 15-20 aktier i porteføljen såmænd nok til at udrydde den såkaldt selskabsspecifikke risiko.

Pensionisterne kan tilsvarende løbende sælge ud, efterhånden som de får brug for pengene.

Hvad ville resultatet blive?

  • Højere afkast
    Adskillige videnskabelige undersøgelser viser, at vi opnår et højere afkast ved blot at være i markedet hele tiden frem for at følge det gennemsnitlige handelsmønster. En ny undersøgelse fra University of Michigan viser, at den dovne investor på Københavns Fondsbørs opnår et afkast, der er en tredjedel højere end gennemsnitsinvestoren, som handler ofte.
  • Lavere omkostninger
    Omkostningerne ved at investere i aktier kan reduceres markant ved alene at købe aktier, når man har sparet penge op eller ved at sælge ud, når man har behov for likviditet. En opgørelse fra Konkurrencestyrelsen anslog i 2006, at omkostningerne æder en fjerdedel af afkastet.
  • Mere tid til fornøjelser
    Aktiehandel er verdens største spild af tid – men har samme magiske tiltrækning som spillehallernes lampeblink. Med et effektivt aktiestop kan vi frigive kostbar tid til alle livets fornøjelser.

Folketinget på stopkurs

Selv om stop-politikken florerer, er det nok alligevel tvivlsomt, om Folketinget vil forbyde al unødig aktiehandel.

Langt vigtigere end love og regler er ifølge statsministeren jo også værdipolitikken, som kan ændre befolkningens holdning til sundhedsskadelige aktiviteter som rygning, alkohol, spil og aktiehandel.

Og kan man have et Dannevirke i sit bryst, kan der vel også klemmes et aktiestop ind under pandelappen?

Bankaktier i frit fald

Skal vi da beholde samtlige aktier? Der må da være nogle som er bedre end andre?

Mit bud er, at de færreste private investorer får noget som helst ud af at forsøge at finde vinderaktierne – behold blot Deres nuværende aktier.

Med et aktiestop vil der dog være én sektor, som lider nød – og det er bankerne.

Med et effektivt aktiestop vil en meget væsentlig del af bankernes milliardindtjening på kurtage og kursskæring falde bort, og kursen på bankernes aktier styrtdykke.

Men bare rolig, det sker ikke.

Denne artikel er også publiceret på finans.dk

“Et Dannevirke i hver Mands Bryst”. Christen Berg, Bovbjerg