ADVARSEL: Om en halv time kan du have truffet en beslutning, der betyder, at du får en meget større pensionsopsparing end du ellers har udsigt til. Uden at løbe en større risiko. Uden at nogen tjener penge på dig og dine surt sammensparede penge. Tværtimod: Fordi ingen længere skal tjene penge på at ‘passe’ dine penge.

En investeringsrådgiver er en person, der investerer dine penge om og om igen – indtil du ikke har flere…

Woody Allen

Hvis du skal læse én artikel om investering i hele dit liv – og tjene millioner – så er det ikke denne her. Nej, du skal læse den artikel, som et ekspertudvalg under Penge- og Pensionspanelet har skrevet.

Udvalget fik til opgave at udarbejde en rapport med anbefalinger om aktieinvesteringer til danske ikke-professionelle investorer med behov for placering af formue i aktier.

Det skulle være “operationelle, letforståelige og veldokumenterede anbefalinger, som skal kunne anvendes af almindelige forbrugere, som har ringe erfaring med – men brug for – aktieinvesteringer.”

Læs artiklen her: Anbefalinger om aktier

Måske tænker du, at det ikke lige er i dag, du har tid til at læse de 20 sider plus bilag – jeg kender det godt – så kan du da godt lige starte med at læse konklusionen – det er nedenstående 7 anbefalinger om aktieinvesteringer.

Men det tager jo også tid, så derfor kan du ligeså godt klikke på linket ovenfor med det samme.

7 anbefalinger om aktieinvesteringer

Udvalgets hovedanbefalinger i punktform er følgende:

1. Få overblik over din samlede økonomi. Du skal kun købe aktier, hvis din aktieinvestering på sigt forventes at overstige 100.000 kr., hvis du har tilbagebetalt gæld, og hvis du ikke skal bruge pengene indenfor en kortere årrække.

2. Vær ydmyg. Tro ikke at du (og din rådgiver) er smartere end de andre i markedet.

3. Pas på dit spillergén. Lad være med at ”spille” med din langsigtede opsparing på aktiemarkedet!

4. Hold omkostningerne nede, både handelsomkostninger og andre omkostninger. Køb aktier direkte over netbank, dvs. ikke gennem en investeringsforening, og køb for minimum 20.000 kr. ad gangen.

5. Køb og behold. En ”passiv” strategi giver i længden et bedre afkast end en ”aktiv” strategi.

6. Spred risikoen, men hold dig til danske aktier. En portefølje bestående af 15-20 aktier fra de større danske børsnoterede selskaber vil passe de fleste.

7. Hvis du investerer gennem en investeringsforening, så vælg en global passiv afdeling i stedet for en specialafdeling. Og kig ikke på foreningens historiske afkast, men på omkostningerne.

Resten af rapporten består af en uddybning af disse anbefalinger.

1-2-3 klik!

Lyder det kedeligt – det er det ikke! Artiklen er letforståelig og er sine steder ret morsom at læse, se fx denne passage:

Lær at springe over artikler i investeringsblade og på erhvervssiderne i dagspressen om gode tips og ideer. Disse blade og aviser skal fyldes, og de bliver fyldt med en masse oplysninger du ikke kan bruge til noget som helst. Der er artikler om hvilke aktier en eller anden ”ekspert” mener, vil klare sig godt. Spring dem over. Spring dem over som du springer horoskoper over.

Læs artiklen her: Anbefalinger om aktier

Husk lige … risikoen

Aktier kan have en næsten inciterende tiltrækning, og artiklen har da også det vigtige budskab, at man bør interessere sig for både afkast og risiko.

“Mange private investorer fokuserer alene på afkastet og glemmer at vurdere den tilhørende risiko. Og blandt de, der interesserer sig for risiko, lider mange af den vrangforestilling, at risikoen på aktieinvesteringer nærmest forsvinder, hvis bare investeringshorisonten er tilstrækkelig lang.”

Lad mig lige se lidt tegnefilm først…

Måske foretrækker du – som mange andre – at få information ind som sondemad i form af TV-indslag, kan du starte med at se denne lille teaser. Men på den anden side, så ved du godt, at den slags ofte bare er noget overfladisk snik-snak, som tager 2 minutter af dit liv.

Måske skal du først lige læse aktietips hos Euroinvestor, læse de seneste nyheder hos Ekstra Bladet eller se lidt porno – jamen så gør det, og vend tilbage. Hvis du ikke har tid til at læse artiklen, ja så har du måske for travlt?

Nu kan vi ikke trække den meget længere. Læs artiklen her: Anbefalinger om aktier

Selv tak.